Tóth Nikolett vagyok, a https://kutyatrener.hu weboldal szerkesztője és üzemeltetője.

A KutyaTréner.hu weboldal célja, hogy egyre többen értesüljetek a méltán népszerű Láthatatlan Póráz Módszer és Programról (LPM&P), és minél könnyebben rátalálhassatok az országban elérhető LPM&P Trénerekre.

Szeretném Kedves Gazdi, ha megismernéd azt a szemléletet és módszert, amellyel Te is

  • bizalmon alapuló, elmélyült kapcsolatot alakíthatsz ki kutyáddal,
  • jutalmazással – büntetés, erőszak és kényszer nélkül – megtaníthatsz neki bármit, amit csak szeretnél.

Hogy pontosan hogyan, milyen feladatokon keresztül tudod ezt elérni, azt a Kölyökkutya Kurzus, a Jó Kutya Kurzus vagy az Egyéni Tréning oldalakon nézheted meg.

Büntetés, erőszak, kényszer nélkül…

A pozitív megerősítéssel, jutalommal tanítással kapcsolatban korábban is volt már tapasztalatom az előző kutyám (rottweiler, 2003-2015) révén, viszont mikor először hallottam, hogy: büntetés, erőszak és kényszer nélkül is lehetséges a kutyával való foglalkozás, akkor nem teljesen hittem benne. Persze egyes cuki kutyáknál biztosan, na de egy rottweilernél, akinek saját, határozott elképzelései vannak?! 🙂

Mikor és hogyan tapasztaltam meg, hogy tényleg lehetséges anélkül tanítani és együtt élni bármilyen fajtájú és temperamentumú kutyával, hogy

  • nem verjük el,
  • nem rázzuk meg,
  • nem kiabálunk vele,
  • nem dobálunk hozzá/mellé semmit,
  • nem kényszerítjük bele helyzetekbe…

hanem megéljük, hogy bármilyen szituációban együttműködik velünk…?!

Íme a rövid történetem:

2016-ban egy kölyök szálkás szőrű tacskó, 2017-ben egy kölyök rottweiler lett az életem része. Nevelésük során döbbentem rá, hogy milyen könnyen is megy a tanítás, ha tudom, hogy mit, miért, hogyan csináljak. Nagynéném, tenyésztőként és rutinos kutyakiképzőként sokat segített, irányított és jó volt, hogy fordulhattam hozzá a kérdéseimmel. Örömmel tapasztaltam, hogy az alapvető feladatok (ül, áll, fekszik, marad) mellett könnyebb trükkök tanítása is milyen egyszerűen és gyorsan megy. S bár a tanulási idő jókedvűen és élvezetesen telt, a mindennapokban is jól alakultak a kutyáimmal kapcsolatos történések, valahogy mégsem éreztem a teljességet.

Pl. amikor a már megtanult dolgokat kellett volna bemutatni – mondjuk egy BH (engedelmes) feladatsor gyakorlása során -, akkor nagy ellenállásba ütköztem a rottim részéről. Időközben folyton elém került Dömötör Júlia Kutyaoktatói képzése, amit végül 2018. őszén teljes nyitottsággal és élvezettel végeztem el. Bár technikailag nem adott sok újat a képzés, szemléletben, válaszokban és a kutya mélyebb megismerésében annál többet!

Olyannyira a szemlélet és a módszer “szerelmese” lettem, hogy nem volt kérdés számomra, hogy a 2019. tavaszán induló Mester Tréner képzést is elvégzem. Az ott eltöltött hetek, hónapok hozták meg számomra az áttörést és a rálátást sok-sok mindenre, többek közt arra is, hogy mi az, amiért korábban jól ment a tanulás, de a “számonkérés” már nem.

Azóta sokkal jobb lett a kapcsolatom mindkét kutyámmal – pedig már előtte is elég jó volt – megértem, mit miért csinálnak a kutyáim és tudom, hogy ha teljes figyelemmel vagyok feléjük, akkor ezt viszonozzák, legyünk erdőben, mezőn, belvárosban vagy éppen egy bevásárlóközpontban.

Szívet melengető és néha már-már hátborzongató érzés megtapasztalni, hogy a kutyák kommunikálni és kérdezni is nagyon tudnak! 🙂

Kívánom Neked, hogy tapasztald meg ezt az érzést Te is!

Az LPM&P Trénerek listája: Trénerek

 

KutyaTréner.hu – Impresszum

Üzemeltető:
Tóth Nikolett

Székhely (nincs ügyfélfogadás):
1195 Budapest, Nagysándor J. u. 6.

e-mail cím:
niki@kutyatrener .hu

Tárhely szolgáltató:
Tárhely.Eu Szolgáltató Kft. (tarhely.eu)