Tóth Nikolett vagyok, kölyök kutya tréner.
Célom, hogy már a kezdetektől, vagyis a kölyökkutya hazaérkezésétől (8-10-12 hetes korától) segítséget nyújtsak ahhoz, hogy tudatosan és jól tudd őt nevelni. Mindezt a korának és tanulási képességének megfelelő ütemben, se nem túl sokat, sem nem túl keveset kérve tőle. Így elkerülheted a félreértésekből, félreértelmezésekből, téves információkból, információhiányból fakadó viselkedésproblémákat és bizalmon alapuló, elmélyült kapcsolatot alakíthatsz ki kutyáddal.

Ha már kutyavásárlás előtt is vannak kérdéseid vagy bizonytalan vagy azt illetően, hogy hogyan hozd haza a kölyköt, mit vegyél neki, mivel etesd, hogyan teljenek az első napok, hetek – ebben is tudok segíteni.

5 hónaposnál idősebb kutya esetén jelentkezz a Jó Kutya kurzusra, felnőtt kutya kurzusra Trénertársaimhoz.

Történetem

A pozitív megerősítéssel, jutalommal tanítással kapcsolatban korábban is volt már tapasztalatom az előző kutyám, Sziszi révén (rottweiler, 2003-2015), viszont mikor először hallottam, hogy: büntetésmentesen, erőszak és kényszer nélkül is mindent meg lehet tanítani a kutyának, akkor nem teljesen hittem benne. Persze egyes cuki kutyáknál biztosan, na de egy rottweilernél, akinek saját, határozott elképzelései vannak?! 🙂

Mikor és hogyan tapasztaltam meg, hogy tényleg lehetséges anélkül tanítani és együtt élni bármilyen fajtájú és temperamentumú kutyával, hogy

  • nem verjük el,
  • nem rázzuk meg,
  • nem dobálunk hozzá/mellé semmit,
  • nem kényszerítjük bele helyzetekbe,
  • nem kiabálunk vele…

hanem megéljük, hogy – eleinte a jutalomért, később a köztünk lévő kapcsolat miatt – örömmel együttműködik velünk…?!

2016-ban egy kölyök szálkás szőrű tacskó, 2017-ben egy kölyök rottweiler lett az életem része. Nevelésük során döbbentem rá, hogy milyen könnyen is megy a tanítás, ha tudom, hogy mit, miért, hogyan csináljak. Nagynéném, tenyésztőként és rutinos kutyakiképzőként sokat segített, irányított és jó volt, hogy fordulhattam hozzá a kérdéseimmel.

Örömmel tapasztaltam, hogy az alapvető feladatok (ül, áll, fekszik, marad) mellett könnyebb trükkök tanítása is milyen egyszerűen és gyorsan megy. S bár a tanulási idő jókedvűen és élvezetesen telt, a mindennapokban is jól alakultak a kutyáimmal kapcsolatos történések, valahogy mégsem éreztem a teljességet.

Pl. amikor a már megtanult dolgokat kellett csiszolni, tökélyre fejleszteni -, akkor ellenállásba ütköztem a rottim részéről. Időközben folyton elém került Dömötör Júlia Kutyaoktatói képzése, amit végül 2018. őszén teljes nyitottsággal és élvezettel végeztem el. Amellett, hogy nagynénémtől kiváló alapot kaptam, a képzés technikailag is adott újat, de szemléletben, válaszokban és a kutya mélyebb megismerésében sokkal többet!

Olyannyira a szemlélet és a módszer “szerelmese” lettem, hogy nem volt kérdés számomra, hogy a 2019. tavaszán induló Mester Tréner képzést is elvégzem. Az ott eltöltött hetek, hónapok hozták meg számomra az áttörést és a rálátást sok-sok mindenre, többek közt arra is, hogy mi az, amiért korábban jól ment a tanulás, de a “számonkérés” már nem.

Azóta sokkal jobb lett a kapcsolatom mindkét kutyámmal – pedig már előtte is nagyon jó volt – megértem, mit miért csinálnak és tudom, hogy ha teljes figyelemmel vagyok feléjük, akkor ezt viszonozzák, legyünk erdőben, mezőn, belvárosban vagy éppen egy bevásárlóközpontban.

Szívet melengető és néha már-már hátborzongató érzés megtapasztalni, hogy a kutyák mennyire tudnak kommunikálni és kérdezni is! 🙂
Ezt élem meg napról napra a két fiatal kutyámmal, s kívánom, hogy tapasztald meg ezt az érzést Te is!

Tanúsítványaim

További információ és jelentkezés Kölyökkutya Kurzusra

 

Tóth Nikolett